Filety z kurczaka bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni, ponieważ jest to mięso niskokaloryczne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Dzisiaj zrobiłam filety w pysznym sosie miodowo-musztardowym. Danie to robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, możecie do niego dodać szczyptę chili. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu! 🙂
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki ostrej musztardy rosyjskiej
- 125 ml śmietanki 30%
- 1/2 czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki.
2. Miód i musztardę wymieszać z 1 łyżką oliwy, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać do mięsa.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce oliwy. Następnie dodać kurczaka w miodzie i umytą i pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć około 3-4 minuty, dodać śmietankę. Doprawić pieprzem, solą i kurkumą. Smażyć przez kolejne 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.
4. Gotowe danie można podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.
Pyszności 🙂
Na pewno zrobię ! 🙂