Menu Zamknij

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Filety z kurczaka bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni, ponieważ jest to mięso niskokaloryczne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Dzisiaj zrobiłam filety w pysznym sosie miodowo-musztardowym. Danie to robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, możecie do niego dodać szczyptę chili. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu! 🙂

Inspirowałam się przepisem z bloga Delusional world of trine.
Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy rosyjskiej
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. 
2. Miód i musztardę wymieszać z 1 łyżką oliwy, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać do mięsa. 
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce oliwy. Następnie dodać kurczaka w miodzie i umytą i pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć około 3-4 minuty, dodać śmietankę. Doprawić pieprzem, solą i kurkumą. Smażyć przez kolejne 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. 
4. Gotowe danie można podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.

Opublikowany wObiad

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *