Menu Zamknij

Owsianka z chia

Obok kanapek z pastą jajeczną owsianka to mój ulubiony pomysł na śniadanie. Jem ją prawie codziennie od dłuższego czasu i nadal mi się nie przejadła. Dodaję do niej ulubione owoce w zależności od pory roku. Można ją przygotować na różne sposoby: użyć wody zamiast mleka, na ciepło, na zimno- na przykład z jogurtem, a także na różnych rodzajach mleka. Polecam wypróbować mój przepis na owsiankę, na pewno wam zasmakuje! 😉

Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 250 ml (szklanka) mleka
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka miodu
  • ulubione owoce

Przygotowanie:
1. Do filiżanki wsypać nasiona chia, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, aby napęczniały.
2. Mleko wlać do rondelka, dodać szczyptę soli, wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia.
3. Do mleka dodać płatki i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Od czasu do czasu pomieszać.
4. Do gotowej owsianki dodać nasiona chia i miód. Odstawić do ostygnięcia. Podawać z ulubionymi owocami.

Opublikowany wŚniadanie i kolacja

15 Komentarzy

  1. Anonimowy

    Jadłam dziś pierwszy raz i jestem mega zadowolona super śniadanie. Nawet wszystkiego nie zjadłam bo nie dałam rady tak syte. Super polecam

  2. Anonimowy

    Niedawno zakupiłam nasiona dnia i jestem nimi zachwycona. Dodaję je do owsianki ale na śniadanie jem bez owoców.Natomiast po południu,na podwieczorek bądź na kolację mieszam wcześniej przygotowane nasiona z jogurtem naturalnym i wtedy dodaję owoce. Pycha 😉

  3. Anonimowy

    A ile lyzeczek nasion chia dziennie mozna zjesc .Poniewaz raz czytam ze tylko dwie lyzeczki dziennie a za chwile ze nawet 4 lyzki ?.
    Moge prosic o pomoc ,bo naprawde jestem w kropce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *