Na co dzień lubię przygotowywać szybkie i proste dania. Najlepiej do nich nadaje się filet z kurczaka, który zawsze znajduje się u mnie w lodówce. Do mięsa dodajemy ulubione przyprawy, podsmażamy i obiad w połowie gotowy. Trzeba tylko zrobić sos, na dzisiaj proponuję sos śmietanowo-serowy. Przepis ten jest bardzo szybki, a zarazem mega smaczny. Proponuję wam go wypróbować na dni, gdy nie macie zbyt wiele czasu aby przyrządzić coś do zjedzenia. 🙂
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g topionego serka kremowego
- sól, pieprz ziołowy, imbir, papryka ostra, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka listków świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1.Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami, dodać sos sojowy oraz posiekany rozmaryn i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso, obsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć około 7-10 minut.
3. Na patelnię wlać śmietankę i dodać pokruszony serek. Całość dusić kolejne 5 minut do rozpuszczenia się sera i powstania gęstego sosu. Doprawić do smaku przyprawami.
4. Gotowy sos podawać z makaronem lub ryżem czy kaszą.
Witam serdecznie
Uwielbiam takie przepisy. Mogłaby Pani dokładnie podac jakiego serka topionego użyła? Nazwa i ile tego serka dokładnie pani dała ?
dałam 100 g serka topionego "Hochland"
Ja robię to danie drugi raz bo bardzo nam smakuje.
Dziękuję za przepis.