Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 50 g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
Krem:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy (15 g)
- 90 g masła
- 1 jajko
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 2-3 łyżki mleka do rozpuszczenia
Przygotowanie:
1. W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać łyżką drewnianą, aby nie powstały grudki i gotować do momentu powstania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestudzenia.
2. Do przestudzonej masy dodawać po 1 jajku i miksować robotem na niskich obrotach. Po połączeniu się jaj z ciastem i powstaniu gęstej masy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia eklerki długości 7-8 cm w odstępach 2 cm, gdyż ciasto w trakcie pieczenia urośnie. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 25-30 minut.
3. Odlać 1/2 szklanki mleka, a pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy oraz ekstrakt i wstawić na gaz. Do odlanego mleka dodać jajko, mąki i razem wymieszać mikserem. Do gotującego się mleka wlewać powoli masę budyniową ciągle mieszając i gotować 2-3 minuty, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy krem odstawić do przestudzenia. Masło przełożyć do miski, zmiksować na puch i następnie dodawać po łyżce budyniu do połączenia się całości.
4. Zimne eklerki przekroić nożem wzdłuż i napełnić kremem budyniowym. Złożyć i posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Uwielbiam! 🙂
Cudnie Ci wyszły 🙂
Pyszności ?