Menu Zamknij

Domowe eklerki

Deser, jaki dzisiaj przygotowałam na pewno każdy zna i każdy chociaż raz go próbował. Ja osobiście jestem jego wielką fanką i postanowiłam zrobić go w domu, zamiast ciągle kupować w cukierni. Są to podłużne ciastka wypełnione pysznym kremem budyniowym (można użyć bitej śmietany) i polane czekoladą, czyli tzw. eklerki.  Muszę przyznać, że wyszły bardzo pyszne i są nawet lepsze niż te kupne. Polecam spróbować je zrobić samemu w domu! Z podanego przepisu wychodzi około 12-15 małych eklerków, smacznego!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy (15 g)
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki mleka do rozpuszczenia

Przygotowanie:
1. W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać łyżką drewnianą, aby nie powstały grudki i gotować do momentu powstania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestudzenia.
2. Do przestudzonej masy dodawać po 1 jajku i miksować robotem na niskich obrotach. Po połączeniu się jaj z ciastem i powstaniu gęstej masy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia eklerki długości 7-8 cm w odstępach 2 cm, gdyż ciasto w trakcie pieczenia urośnie. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 25-30 minut.
3. Odlać 1/2 szklanki mleka, a pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy oraz ekstrakt i wstawić na gaz. Do odlanego mleka dodać jajko, mąki i razem wymieszać mikserem. Do gotującego się mleka wlewać powoli masę budyniową ciągle mieszając i gotować 2-3 minuty, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy krem odstawić do przestudzenia. Masło przełożyć do miski, zmiksować na puch i następnie dodawać po łyżce budyniu do połączenia się całości.
4. Zimne eklerki przekroić nożem wzdłuż i napełnić kremem budyniowym. Złożyć i posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Opublikowany wCiasta i desery

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *