Menu Zamknij

Sałatka gyros

Sałatkę taką robię już od bardzo dawna i właściwie nie wiem czemu jej jeszcze nie ma na moim blogu. Jest ona bardzo prosta do zrobienia i smaczna. Dawniej robiłam ją bez papryki, a tym razem dodałam to warzywo i sałatka zyskała na smaku. U mnie obowiązkowo musi być ona z okazji każdych świąt lub na przyjęciach imieninowych. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście to polecam wypróbować! 🙂

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3/4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju do smażenia


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa. Przykryć i odstawić na 30 minut.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone mięso przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie przestudzonego kurczaka przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski.
4.Ogórki pokroić w kosteczkę, przełożyć na cebulę i rozprowadzić po całej powierzchni.
5. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i rozprowadzić na warstwie ogórków.
6. Kukurydzę osączyć z zalewy, posypać nią paprykę.
7. Całość posmarować ketchupem i majonezem. Kapustę pekińską poszatkować w paski i poukładać na wierzchu sałatki. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.


Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Zupa gyros - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *