Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 cebula czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3/4 ogórki konserwowe
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 5 łyżek majonezu
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa. Przykryć i odstawić na 30 minut.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone mięso przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie przestudzonego kurczaka przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski.
4.Ogórki pokroić w kosteczkę, przełożyć na cebulę i rozprowadzić po całej powierzchni.
5. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i rozprowadzić na warstwie ogórków.
6. Kukurydzę osączyć z zalewy, posypać nią paprykę.
7. Całość posmarować ketchupem i majonezem. Kapustę pekińską poszatkować w paski i poukładać na wierzchu sałatki. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
Pingback:Zupa gyros - Danka Pichci