Menu Zamknij

Paluszki rybne

Filety rybne inaczej.

Składniki:
  • 400g filetów rybnych
  • 300ml mleka
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz
  • surowe jajko


Przygotowanie:
1. Filety rybne umyć, osączyć, chwile poddusić w mleku z dodatkiem 1/2 cebuli i listka laurowego, odcedzić. Drugą połówkę cebuli posiekać i podsmażyć na oleju. Jajko obrać. W maszynce zmielić ugotowaną rybę, ziemniaki, podsmażoną cebulę i jajko ugotowane na twardo. Do masy dodać sos sojowy, zieleninę, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować z masy nieduże płaskie placuszki. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 
2. Placuszki podawać z ryżem i surówką warzywną. 
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *