Filety rybne inaczej.
Składniki:
- 400g filetów rybnych
- 300ml mleka
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko ugotowane na twardo
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
- surowe jajko
Przygotowanie:
1. Filety rybne umyć, osączyć, chwile poddusić w mleku z dodatkiem 1/2 cebuli i listka laurowego, odcedzić. Drugą połówkę cebuli posiekać i podsmażyć na oleju. Jajko obrać. W maszynce zmielić ugotowaną rybę, ziemniaki, podsmażoną cebulę i jajko ugotowane na twardo. Do masy dodać sos sojowy, zieleninę, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować z masy nieduże płaskie placuszki. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
2. Placuszki podawać z ryżem i surówką warzywną.
Pyszności 🙂