Nie zawsze przepadałam za szpinakiem, ale odkąd go spróbowałam to co jakiś czas staram się przygotowywać dania właśnie z nim w roli głównej. Moją dzisiejszą propozycją jest makaron z wyżej wspominanym warzywem, pieczarkami i z dodatkiem piersi z kurczaka oraz sera gorgonzola, który nadaje potrawie wyjątkowy smak. Polecam dla fanów szybkich i smacznych obiadów! 😉
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 opakowanie (250g) szpinaku świeżego (ewentualnie mrożony)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 150g sera gorgonzola
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą (delikatnie) i pieprzem. Zrumienić na łyżce oleju. Przełożyć na talerz.
2. Na patelnię włożyć masło i pokrojony w kostkę czosnek. Trochę podsmażyć. Dodać pokruszony ser i stopić. Następnie włożyć szpinak. Lekko poddusić. Podlać śmietanką i dodać kurczaka. Połączyć, wymieszać i poddusić, aby płyn lekko odparował i powstał delikatny sos. Doprawić pieprzem (ewentualnie solą, ale niekoniecznie, ponieważ ser jest słony).
3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać z przygotowanym wcześniej szpinakiem.
Bardzo fajny przepis .To danie bardzo często robię na obiad a mój mąż bardzo się tym daniem zachwyca