Menu Zamknij

Pączki pieczone

Tradycyjne pączki drożdżowe (przepis) robimy zazwyczaj w karnawale, a obowiązkowo na Tłusty Czwartek. Są one zwykle smażone na oleju lub smalcu i co tu dużo ukrywać: bardzo kaloryczne. 😉 Dlatego zaczęłam się zastanawiać, czy można zrobić zdrowszą wersję tego przysmaku. I dzisiaj za namową córki postanowiłam przygotować pączki pieczone. Są one smaczne, ale inne niż te smażone na oleju czy smalcu. Mimo to warto spróbować!  

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • ulubione nadzienie, u mnie budyń waniliowy i powidła śliwkowe (przepis)

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i śmietanę. Razem wymieszać. Masło rozpuścić w ciepłym mleku i letnie wlać do miski z drożdżami. Przesiać szklankę mąki. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 minut).
2. Po tym czasie dodać do miski żółtka, jajko, olej. Przesiać pozostałą mąkę. Ręką wyrobić ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni. Gdyby ciasto mocno kleiło się do dłoni to można podsypać niewielką ilością mąki, ale nie za dużo bo pączki będą twarde. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 i 1/2 godziny)
3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na grubość niecałego 1 cm. Szklanką powykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść po łyżeczce nadzienia. Następnie boki dokładnie skleić tworząc kulki na wzór pączka. Gotowe pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miejscem sklejenia do spodu. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, aby urosły.
4. Pączki wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i piec 25 minut.
5. Do cukru pudru dodać ciepłą wodę i sok z cytryny, Wymieszać. Gdyby lukier był za gęsty to można dodać trochę wody, a jak za rzadki to dosypać cukru. Upieczone pączki polukrować.

Opublikowany wCiasta i desery

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *