Menu Zamknij

Pączki na wodzie gazowanej

O pączkach napisano już prawie wszystko. Obowiązkowo pojawiają się w naszych domach na Tłusty Czwartek. Wielu z nas ma już swój ulubiony i sprawdzony przepis, a niektórzy jeszcze szukają tego idealnego. Dlatego dzisiaj mam dla Was propozycję na ciekawe pączki robione na wodzie gazowanej, bez dodatku mleka i jajek. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo może to właśnie on zostanie waszym ulubionym. 😉

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 50 g drożdży
  • 16 g cukru waniliowego
  • 50 ml wódki
  • szczypta soli
  • ulubione nadzienie
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:
1. Podgrzać 1/2 szklanki wody gazowanej. Pokruszyć do niej drożdże, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut (woda nie może być gorąca, ma być letnia).
2. Do miski przesiać część pozostałej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, na przemian dodając mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i olej. Pod koniec wyrabiania dodać alkohol. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, aby wyrosło.
3. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę, podsypać mąką. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek wyłożyć jedną łyżeczkę nadzienia. Brzegi krążków zlepiać jak sakiewkę i układać miejscem zlepienia na oprószony mąką blat stołu. Zostawić na 15-20 minut, aby pączki podrosły.
4. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe pączki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Opublikowany wCiasta i desery

6 Komentarzy

  1. Pingback:Pączki z kremem mascarpone - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *