Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 50 g drożdży
- 16 g cukru waniliowego
- 50 ml wódki
- szczypta soli
- ulubione nadzienie
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
1. Podgrzać 1/2 szklanki wody gazowanej. Pokruszyć do niej drożdże, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut (woda nie może być gorąca, ma być letnia).
2. Do miski przesiać część pozostałej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, na przemian dodając mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i olej. Pod koniec wyrabiania dodać alkohol. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, aby wyrosło.
3. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę, podsypać mąką. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek wyłożyć jedną łyżeczkę nadzienia. Brzegi krążków zlepiać jak sakiewkę i układać miejscem zlepienia na oprószony mąką blat stołu. Zostawić na 15-20 minut, aby pączki podrosły.
4. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe pączki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
A co można dodać zamiast alkoholu,,?
mozna pominac, ale wtedy napiją się więcej tłuszczu
Ocet jabułkowy
Witam, a można użyć drożdży suszonych?
Pingback:Pączki z kremem mascarpone - Danka Pichci
Takie robie. Sa pyszne.