Menu Zamknij

Pizzerinki

Tradycyjną dużą pizzę większość z nas zna i przygotowuje samodzielnie w domu. Jednak z ciasta drożdżowego możemy również zrobić pizzerinki, które sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Goście na pewno będą nimi zachwyceni i poproszą o więcej! Dlatego gorąco polecam wam przygotować takie pizzerinki na weekend. 🙂

Składniki na farsz:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • około 100 g wędliny (u mnie chudy boczek parzony)
  • 100 g żółtego sera
  • 1 nieduża cebula
  • 5-6 pieczarek
  • oregano, bazylia, ketchup, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 15 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
1. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i 3-4 łyżki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15-20 minut).
2. Do miski przesiać mąkę. Dodać rozczyn. Podlać trochę wodą i ręcznie wyrabiać ciasto, dolewając pozostałą wodę, sól i olej. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Pod koniec posolić, doprawić pieprzem.
4. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do papryki. Ser zetrzeć na tarce. 3/4 sera dodać do miseczki z papryką i boczkiem, wymieszać.
5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podsypać mąką i rozwałkować na płat grubości 0,5 cm. Pociąć na kwadraty. Foremki do muffinek wysmarować olejem i powyklejać ciastem. Nadmiar ciasta poobcinać i zlepić w kulkę. Spód każdej muffinki posmarować ketchupem i wyłożyć pieczarkami oraz farszem paprykowym. Posypać ziołami. Uformowaną wcześniej kulkę ciasta rozwałkować, powycinać krążki i przykryć nimi pizzerinki. Wierzch posmarować niewielką ilością ketchupu i posypać pozostałym serem.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Przekąski

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *