Składniki na farsz:
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- około 100 g wędliny (u mnie chudy boczek parzony)
- 100 g żółtego sera
- 1 nieduża cebula
- 5-6 pieczarek
- oregano, bazylia, ketchup, sól, pieprz
- olej do smażenia
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 15 g drożdży
- 3 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i 3-4 łyżki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15-20 minut).
2. Do miski przesiać mąkę. Dodać rozczyn. Podlać trochę wodą i ręcznie wyrabiać ciasto, dolewając pozostałą wodę, sól i olej. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Pod koniec posolić, doprawić pieprzem.
4. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do papryki. Ser zetrzeć na tarce. 3/4 sera dodać do miseczki z papryką i boczkiem, wymieszać.
5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podsypać mąką i rozwałkować na płat grubości 0,5 cm. Pociąć na kwadraty. Foremki do muffinek wysmarować olejem i powyklejać ciastem. Nadmiar ciasta poobcinać i zlepić w kulkę. Spód każdej muffinki posmarować ketchupem i wyłożyć pieczarkami oraz farszem paprykowym. Posypać ziołami. Uformowaną wcześniej kulkę ciasta rozwałkować, powycinać krążki i przykryć nimi pizzerinki. Wierzch posmarować niewielką ilością ketchupu i posypać pozostałym serem.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut.
No apetyczne.