Sposobów na podanie naleśników jest wiele, w zależności od tego na co mamy akurat ochotę. Ja bardzo często robię naleśniki ze szpinakiem (przepis), a także naleśniki budyniowe (przepis). Do moich ulubionych należą także te podane na słodko z białym serem. W takiej wersji pamiętam je z dzieciństwa, ponieważ bardzo często robiła je moja babcia mi i mojemu rodzeństwu, gdy wracaliśmy głodni ze szkoły. Obecnie ja przygotowuję je dla moich pociech i bardzo nam smakują! 🙂
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 szkl. mąki
- ok. 2 szkl. mleka
- szczypta soli
Ser:
- 2 łyżeczki cukru
- 1 żółtko
- cukier wanilinowy
- kostka 200g twarogu półtłustego
- olej (do smażenia)
Przygotowanie:
1. Jajka, mąkę i mleko wymieszać, dodać szczyptę soli, łyżeczkę cukru.
2. Ser wymieszać z żółtkiem, dodać cukier wanilinowy i łyżeczkę cukru.
3. Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię nabierką wylać porcję ciasta. Smażyć przez chwilę aż od spodu zacznie się rumienić, następnie przewrócić na drugą stronę i podsmażyć. Tak samo postępować z resztą ciasta.
4. Po usmażeniu naleśniki posmarować białym serem, zawinąć. Można posypać cukrem pudrem (wedle uznania).
Uwielbiam 🙂
Robię takie same�� Czasami dodaję do sera trochę cynamonu.Takie robiła moja babcia.