Cukinię możemy kupić przez cały rok, ale ja mam własną na ogrodzie i sezon na to warzywo zaczął się właśnie teraz. Dlatego dość często przygotowuję różnego rodzaju potrawy z jej udziałem. Na dzisiejszy obiad zrobiłam makaron z kurczakiem i cukinią w śmietankowym sosie curry. 🙂
Składniki:
- 200 g makaronu rurki
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 nieduża cukinia (około 300 g)
- 1 cebula
- 4-5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- przyprawa curry (około 1/2 łyżeczki)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i curry.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać mięso i zrumienić ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przełożyć do miseczki. Na patelnię dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć około 2-3 minut. Dodać umytą, pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć około 5 minut, aż cukinia zmięknie. Następnie dodać mięso. Wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zagotować. Następnie dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość wymieszać. Można posypać świeżymi ziołami.