Jak co roku o tej porze przygotowuję różnego rodzaju przetwory na zimę. Teraz trwa sezon ogórkowy, więc skupiam się głównie na tych warzywach. Zwłaszcza, że posiadam je z własnego ogrodu to mam pewność, że przetwory będą dobre. Dzisiaj zrobiłam sałatkę ogórkową z dodatkiem papryki i cebuli. W zimie będzie ona doskonałym dodatkiem do obiadów lub kanapek. 🙂
Składniki:
- 4 kg ogórków średniej wielkości
- 2 duże czerwone papryki
- 1/2 kg cebuli
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki soli
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki octu
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 1 szklanka oleju
Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, pokroić w niezbyt cienkie plastry. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do ogórków. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki, przełożyć do miski. Warzywa posypać solą, dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek, wymieszać i odstawić na około godzinę.
2. Składniki zalewy zagotować. Ostudzić i przelać do sałatki. Dodać olej, całość wymieszać i odstawić na około 2 godziny.
3. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików i zalać zalewą. Słoiki pozakręcać. Wstawić do dużego garnka z wodą i pasteryzować około 5-7 minut od momentu zagotowania.