Menu Zamknij

Łopatka duszona w cebuli i czosnku

Łopatka duszona w cebuli i czosnku to propozycja na smaczny obiad i nie tylko. Mięso przygotowane w ten sposób jest soczyste, delikatne, a dodatek cebuli nadaje mu wyrazistego smaku. Danie to możemy podawać z ziemniakami lub kaszą. Jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinę to koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 4 większe cebule
  • 5 ząbków czosnku

Marynata:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)


Przygotowanie:
1. Składniki marynaty wymieszać do połączenia składników.
2. Łopatkę umyć, pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Włożyć do marynaty. Wymieszać tak, aby marynata pokryła dokładnie mięso.
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
4. W naczyniu żaroodpornym poukładać mięso na przemian z cebulą i czosnkiem. Wlać resztę marynaty. Naczynie przykryć. Można odstawić na 2 godziny do lodówki, ale jeżeli nie mamy na to czasu to możemy od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 1,5 godziny. Przed końcem zapiekania zdjąć przykrycie, aby mięso się trochę zarumieniło.

Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *