Bataty to rodzaj ziemniaków, które pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Mimo tego, że są zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków to znacznie rzadziej goszczą na naszych stołach. Można z nich przygotowywać różne potrawy, ale ze względu na swój słodki smak mogą być też wykorzystywane do ciast i deserów. Jednak moim ulubionym daniem z batatów są pieczone frytki. Najlepiej smakują z ulubioną surówką i sosem. 🙂
Składniki:
- 2 bataty (około 500 g)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano lub innych ziół
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, obrać. Pokroić w paski. Przełożyć do miski, dodać olej i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej pokrojone ziemniaki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 30 minut. W trakcie pieczenia można przemieszać.