Lemoniada porzeczkowa to orzeźwiający napój w sam raz na upalne letnie dni. Mając owoce z własnego ogródka nie sposób ich wykorzystać. Zazwyczaj gotuję z porzeczek kompot, który po schłodzeniu w lodówce i dodaniu kostek lodu też ugasi nasze pragnienie. Tym razem jednak owoce te wykorzystałam do zrobienia domowej lemoniady. Patrząc na ilość cukru w przepisie może się wydawać, że ten napój będzie zbyt słodki, jednak tak nie jest, ponieważ porzeczki to owoce dość kwaśne, a do lemoniady dodajemy też sok z cytryny, więc wydaje mi się, że ilość cukru jest odpowiednia. Ponadto zblendowane i przetarte przez sito owoce w połączeniu z przegotowaną wodą z cukrem stanowią bazę do zrobienia tego napoju. Mus rozcieńczamy dużą ilością wody i w ten sposób powstaje lemoniada porzeczkowa. Porzeczki mają w sobie dużo soku, więc taka ilość bazy wystarczy nam do zrobienia sporej ilości napoju i w moim przypadku były to ponad 3 litry. Lemoniada porzeczkowa najlepiej smakuje schłodzona w lodówce i podana z kostkami lodu oraz listkami świeżej mięty.
Składniki na Lemoniadę porzeczkową:
- 400 g czerwonych porzeczek
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cytryna
Dodatkowo:
- woda mineralna do uzupełnienia
- kilka kostek lodu
- listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie Lemoniady porzeczkowej:
- Szklankę wody wlać do rondelka, wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać cukier. Wymieszać i gotować około 2-3 minut do rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia.
- Czerwone porzeczki obrać z ogonków, umyć, przełożyć do blendera i zmiksować. Otrzymany mus przełożyć na sito i przetrzeć pozostawiając pestki. Można to robić przy pomocy kuli do ucierania ciasta.
- Cytrynę dokładnie umyć, pokulać dłonią na desce i wycisnąć sok (oddzielić pestki).
- Przetarty mus połączyć z przegotowaną wodą z cukrem. Dodać wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszać. Tak przygotowaną bazę rozcieńczyć wodą w zależności od tego, jak chcemy mieć intensywny smak lemoniady. Podawać z kostkami lodu i listkami mięty.
- Polecam wypróbować przepis na lemoniadę.
Pingback:Lemoniada arbuzowa - Danka Pichci