Bardzo lubię sezonowe warzywa, dlatego to one zawsze królują u mnie na letnich obiadach. Dzisiaj przygotowałam młode ziemniaki zapiekane w boczku, które w towarzystwie jajka sadzonego smakują po prostu wyśmienicie. Można do nich podać także ulubioną surówkę warzywną lub sos, np. czosnkowy. Młode ziemniaki zapiekane w boczku nie są skomplikowane do zrobienia, a w efekcie wychodzi bardzo smaczne danie, które jest idealne na obiad czy kolację. Warto dodać, że takie młode ziemniaki zapiekane w boczku można także wrzucić na ruszt. Czy to z piekarnika, czy z grilla – w obu wersjach będą smakować rewelacyjnie. Na jednego ziemniaka przypada po jednym plastrze boczku i jednym plasterku żółtego sera, więc w zależności od tego, ile chcecie zrobić ziemniaków zapiekanych, tyle powinniście przygotować poszczególnych składników. Ja przyznam, że bardzo mi zasmakowały młode ziemniaki zapiekane w boczku i jestem pewna, że w tym sezonie jeszcze nie raz je przyrządzę.

Składniki na Młode ziemniaki zapiekane w boczku:
- 6 średniej wielkości młodych ziemniaków
- 6 plastrów surowego boczku wędzonego
- 6 niedużych plasterków żółtego sera
- 1 biała cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla

Przygotowanie Młodych ziemniaków zapiekanych w boczku:
- Ziemniaki obrać, opłukać, przełożyć do garnka. Wsypać niewielką ilość soli, zalać wrzątkiem. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ziemniaki gotować około 10-15 minut (na półtwardo) od momentu zagotowania wody. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, odlać gorącą wodę. Ziemniaki pozostawić do przestudzenia.
- Białą cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w krążki.
- Do miseczki wlać 2 łyżeczki oleju rzepakowego, dodać przyprawę do grilla, wymieszać do połączenia składników.
- Przestudzone młode ziemniaki obtoczyć w przygotowanej marynacie. Następnie każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół. Na jednej połówce położyć plasterek sera, krążek cebuli, przykryć drugą połówką i całość zawinąć w plaster boczku.
- Tak przygotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (można też na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 20 minut (do zrumienienia boczku).
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę z młodych ziemniaków.


