Menu Zamknij

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym to danie, które możemy przygotować o każdej porze roku, ponieważ składniki są ogólnodostępne, a w razie gdybyśmy nie mieli świeżych ziół, możemy użyć suszonych. Sos taki możemy podawać z ulubionym makaronem lub kaszą. 🙂

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • garść świeżej bazylii
  • garść oregano
  • garść rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 250 ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia mięsa


Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze filety. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na tę samą patelnię, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek. Zeszklić.
3. Następnie na patelnię wlać śmietankę, dodać mięso, umyte i posiekane zioła. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos można posypać świeżą natki pietruszki lub koperkiem.

Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *