Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym to danie, które możemy przygotować o każdej porze roku, ponieważ składniki są ogólnodostępne, a w razie gdybyśmy nie mieli świeżych ziół, możemy użyć suszonych. Sos taki możemy podawać z ulubionym makaronem lub kaszą. 🙂
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- garść świeżej bazylii
- garść oregano
- garść rozmarynu
- sól, pieprz
- 250 ml śmietanki 30%
- olej do smażenia
- mąka do oprószenia mięsa
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze filety. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na tę samą patelnię, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek. Zeszklić.
3. Następnie na patelnię wlać śmietankę, dodać mięso, umyte i posiekane zioła. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos można posypać świeżą natki pietruszki lub koperkiem.
Bardzo lubię takie szybkie dania. A to na pewno idealnie sprawdzi się na obiad, kiedy nie mamy czasu na coś bardziej skomplikowanego 😉
Ciasto marcepanek według siostry Anastazji – mak i ser – dla mnie połączenie idealne! 😉
http://bitasmietanka.blogspot.com/