Karpatka to jedno z ulubionych ciast moich domowników. Dawno już go nie robiłam i postanowiłam w nim coś zmienić. Dlatego krem budyniowy przełożyłam masą malinową. Pomysł ten okazał się bardzo trafiony, ponieważ słodki krem idealnie pasuje do lekko kwaskowych owoców. Polecam wypróbować! 🙂
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- szczypta soli
Na krem:
- 2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 30 g cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 200 g masła
- sok z połowy cytryny
Masa malinowa:
- 2 galaretki malinowe
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Wodę i masło zagotować w garnku i do gotującej się mieszaniny wsypywać mąkę z solą. Mieszać, aż powstanie szklista masa odstająca od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
2. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto podzielić na 2 równe części (ja rozłożyłam ciasto na dużej blasze piekarnikowej, a po upieczeniu przekroiłam na pół).
3. Blachę wyłożyć pergaminem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć jedną część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. około 30 minut (po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec kolejne 15). Następnie upiec drugą część ciasta tak samo.
4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko rozmieszać z mąkami i żółtkiem i powoli wlewać do gotującego się mleka, mieszać aż powstanie budyń. Odstawić do schłodzenia.
5. W misce rozetrzeć masło, dodawać po łyżce przestudzonej masy ciągle miksując. Do kremu wycisnąć sok z cytryny.
6. Galaretki malinowe rozpuścić w 600 ml wrzątku, odstawić do przestudzenia, następnie dodać maliny (jeżeli mamy mrożone to nie rozmrażamy).
7. Dolną część ciasta posmarować połową kremu budyniowego, następnie wyłożyć galaretkę z malinami, posmarować pozostałą częścią kremu, przykryć drugą częścią ciasta. Lekko przydusić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Super wersja karpatki. Bardzo polecam–zrobiłam ją na Święta i zrobiła furorę – przebiła nawet rafaello.??
Czy galaretka przed wylaniem na krem ma być tężejąca? I czy drugą warstwę kremu kładziemy na nią od razu?
tak, tężejąca, a krem wykładamy jak galaretka zastygnie
Bardzo dziękuję za odpowiedź, karpatka w nowej odsłonie będzie na święta ☺️