Menu Zamknij

Klopsiki z makaronem w sosie serowym

Klopsiki z makaronem w sosie serowym to propozycja na szybki i smaczny obiad, który możemy przygotować na jednej patelni. Małe kuleczki z mięsa mielonego duszone z makaronem i zatopione w pysznym sosie z pewnością nasycą całą rodzinę! 🙂

Składniki:

  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 nieduża cebula
  • 1/2 kajzerki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
  • 1 szklanka makaronu typu świderki, rurki
  • 500 ml bulionu warzywnego (może być rosół)
  • kawałek pora biała część około 10 cm
  • 3 trójkątne serki śmietankowe topione
  • 100 g sera camembert z białą pleśnią
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania


Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, wyciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulę, musztardę, przyprawy i wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Następnie zmoczonymi dłońmi formować nieduże klopsiki i obtoczyć je w mące.
2. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć klopsiki z każdej strony na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni na talerz.
3. Na tą samą patelnię dodać umytego, pokrojonego w półplasterki pora. Chwilę podsmażyć, następnie zalać bulionem, zagotować. Następnie dodać surowy makaron, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około 5-6 minut. Następnie na patelnię dodać serki trójkątne i camembert. Dusić kolejne 5 minut, aż sery się roztopią. Dodać wcześniej podsmażone klopsiki, chwilę poddusić aż sos zgęstnieje i makaron będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Opublikowany wObiad

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *