Składniki:
- 400 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 nieduża cebula
- 1/2 kajzerki
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
- 1 szklanka makaronu typu świderki, rurki
- 500 ml bulionu warzywnego (może być rosół)
- kawałek pora biała część około 10 cm
- 3 trójkątne serki śmietankowe topione
- 100 g sera camembert z białą pleśnią
- mąka do obtoczenia klopsików
- olej do smażenia
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, wyciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulę, musztardę, przyprawy i wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Następnie zmoczonymi dłońmi formować nieduże klopsiki i obtoczyć je w mące.
2. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć klopsiki z każdej strony na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni na talerz.
3. Na tą samą patelnię dodać umytego, pokrojonego w półplasterki pora. Chwilę podsmażyć, następnie zalać bulionem, zagotować. Następnie dodać surowy makaron, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około 5-6 minut. Następnie na patelnię dodać serki trójkątne i camembert. Dusić kolejne 5 minut, aż sery się roztopią. Dodać wcześniej podsmażone klopsiki, chwilę poddusić aż sos zgęstnieje i makaron będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Witam. Czy ser camembert można zamienić innym serem?
można