Menu Zamknij

Powidła śliwkowe

Chcąc zrobić dobre powidła musimy uzbroić się w cierpliwość i poświęcić im trochę czasu, ponieważ im dłużej będziemy smażyć tym będą lepsze. Na powidła najlepsze są śliwki węgierki, dobrze dojrzałe, lekko już przymarszczone. Moja babcia mówiła, że powinny być nawet po pierwszych przymrozkach. Do tych przetworów nie dodaję cukru, ponieważ śliwki same w sobie są słodkie. 

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek
  • duży garnek (najlepiej z podwójnym dnem)
  • drewniana łyżka do mieszania


Przygotowanie:
1. Śliwki umyć, poprzekrawać, usunąć pestki. Część przełożyć do garnka. Garnek wstawić na niewielkim gazie i gdy śliwki puszczą trochę soku, przemieszać i dołożyć pozostałe owoce. Smażyć na wolnym ogniu około 1,5h. Co jakiś czas mieszać, aby owoce się nie przypaliły. Następnie zdjąć z ognia. Odstawić do następnego dnia i ponownie stawić garnek na niewielkim ogniu i smażyć około 1,5h, ciągle mieszając. W ten sposób postępować przez kolejne 2 dni, aż powidła będą odpowiednio gęste. Następnie przełożyć dżem do umytych i osuszonych słoiczków. Pozakręcać i pasteryzować około 10 minut.

Opublikowany wPrzetwory

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *