Inspiracja: Kulinarne przeboje.
Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 200 g boczku wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- 400 ml śmietanki 30%
- 30 g sera parmezan lub grana padano (ewentualnie innego żółtego)
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej rzepakowy do smażenia
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kotleciki. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni.
3. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać na tę samą patelnię, co smażyło się mięso i podsmażyć, aby wytopił się tłuszcz. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilę do zeszklenia cebuli. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Wlać śmietankę i dusić na małym ogniu (około 5-6 minut). Po tym czasie dodać starty ser. Całość wymieszać i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
4. Danie przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem spaghetti lub tagliatelle.
Ważne jest, aby użyć boczku wędzonego, a nie parzonego, ponieważ to właśnie wędzonka nadaje charakterystycznego smaku tej potrawie.