Menu Zamknij

Kurczak a’la Carbonara

Spaghetti Carbonara to jedno z wielu dań kuchni włoskiej, które na dobre zagościło w naszej kuchni. Robię je dość często, ponieważ bardzo nam smakuje. Przepis na nią już pojawił się na moim blogu i znajdziecie go tutaj. Dzisiaj w podobny sposób zrobiłam filet z kurczaka. Jednak nie jest to typowy sos Carbonara, ponieważ jajka zostały zastąpione śmietanką kremówką. Mimo to danie wyszło bardzo smaczne i sprawdzi się jako pyszny oraz szybki obiad.

Inspiracja: Kulinarne przeboje.
Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 200 g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 30 g sera parmezan lub grana padano (ewentualnie innego żółtego)
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kotleciki. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni.
3. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać na tę samą patelnię, co smażyło się mięso i podsmażyć, aby wytopił się tłuszcz. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilę do zeszklenia cebuli. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Wlać śmietankę i dusić na małym ogniu (około 5-6 minut). Po tym czasie dodać starty ser. Całość wymieszać i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
4. Danie przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem spaghetti lub tagliatelle.
Ważne jest, aby użyć boczku wędzonego, a nie parzonego, ponieważ to właśnie wędzonka nadaje charakterystycznego smaku tej potrawie.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *