Składniki:
- 6 jajek
- 200 g pieczarek
- 50 g żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 nieduża cebula
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. 5 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać. Drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić. Następnie na patelnię dodać oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
3. Do miseczki z jajkami zetrzeć na tarce ser. Dodać przestudzone pieczarki. Wbić surowe jajko. Dodać mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
4. Z przygotowanej masy formować nieduże kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.