Menu Zamknij

Surówka z czerwonej kapusty a’la Coleslaw

Surówka Coleslaw jest jedną z moich ulubionych. Robię ją dosyć często, ale do tej pory przygotowywałam ją z białej kapusty. Przepis na nią znajdziecie tutaj. Tym razem postanowiłam zrobić surówkę Coleslaw z kapusty czerwonej. Jest ona równie pyszna, jak ta poprzednia. Polecam spróbować. 🙂

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować (można zetrzeć na tarce). Dodać sól i ręką podusić, aby kapusta puściła sok. Przełożyć do miseczki. 
2. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce do miski z kapustą.
3. Marchew obrać. Zetrzeć na tarce do miseczki. 
4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do pozostałych składników.
5. Do surówki dodać majonez, cukier, ocet. Doprawić pieprzem. Wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Opublikowany wObiad, Surówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *