Upieczenie ciasta dla niektórych może stanowić nie lada wyzwanie, ale zrobienie takich ciasteczek jest o wiele łatwiejsze. Poniżej przedstawiam wam przepis na proste, smaczne i kruche ciastka kokosowe. Ich przygotowanie zajmie wam tylko pół godziny + pieczenie, więc polecam wypróbować! 🙂
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 50 g wiórek kokosowych
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Przygotowanie:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać schłodzone masło, cukier puder i razem przesiekać nożem. Następnie dodać jajko, śmietanę, wiórki kokosowe i zagnieść gładkie ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
2. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Z każdej części zrobić wałeczek o średnicy, jakie duże chcemy mieć ciastka. Następnie odkrawać po krążku o grubości 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20 minut.