Falafel to popularna wegańska potrawa wywodząca się z krajów arabskich. Są to kotleciki ze zmielonej ciecierzycy z przyprawami smażone na głębokim tłuszczu, z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie. Pierwszy raz miałam okazję jeść to danie będąc na wakacjach. Tak mi zasmakowało, że postanowiłam zrobić je u siebie w domu. Proponuję również wam przygotować domowy falafel! 🙂
- około 300 g suchej ciecierzycy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 średnia czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
1.Ciecierzycę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc.
2. Natkę pietruszki i kolendrę umyć, pokroić. Wrzucić do blendera i dodać obraną, pokrojoną cebulę, obrany czosnek oraz papryczkę chili. Dodać część ciecierzycy i zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki i do blendera włożyć pozostałą ciecierzycę. Zmiksować i przełożyć do tej samej miseczki. Doprawić solą, pieprzem, kminem. Dodać bułkę tartą i sodę oczyszczoną. Wyrobić na jednolitą masę.
3. Przy pomocy dwóch łyżek formować podłużne falafele. Ważne jest, aby były one dobrze zbite. Smażyć 3-4 minuty z każdej strony na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
4. Gotowe falafele można podawać z ulubionymi warzywami i sosem w chlebkach typu pita lub tortillach.