- 500 g filetu z kurczaka
- 250 g serka mascarpone
- około 100 g pomidorów suszonych w oliwie
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka
- suszona lub świeża bazylia i oregano
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Dodać przyprawę do kurczaka (około 2 łyżeczek) i oliwę z pomidorów. Całość wymieszać, odstawić na 10-15 minut.
2. Na rozgrzaną patelnię przełożyć mięso i podsmażyć z obu stron. Następnie mięso przełożyć do miseczki.
3. Na tej samej patelni podsmażyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Następnie wlać bulion i dodać serek mascarpone. Dokładnie wymieszać. Dodać starty parmezan i posiekane drobno zioła. Całość dusić do rozpuszczenia się sera, następnie dodać podsmażonego kurczaka i dusić około jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Gotowy sos podawać z ryżem lub kaszą.
Inspirację znalazłam tutaj.