Menu Zamknij

Kotlety ruskie

Kotlety ruskie przygotowuje się z ziemniaków, twarogu i cebuli, czyli tak samo jak farsz do ruskich pierogów i stąd wzięła się ich nazwa. Pomimo iż składniki są takie same to kotlety ruskie smakują zupełnie inaczej niż pierogi. Ja do zrobienia tych kotletów dodałam podsmażony boczek wędzony, przez co są one bardziej wyraziste w smaku. Kotlety ruskie z ziemniaków i twarogu to prosty przepis na tani, szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Aby przygotowanie takiego obiadu było szybkie, możemy ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub wykorzystać te, które zostały nam z poprzedniego obiadu. Kotlety ruskie możemy podawać z ulubioną surówką lub sosem pieczarkowym albo koperkowym.

Kotlety ruskie

Składniki na Kotlety ruskie:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 250 g sera białego
  • 70 g boczku wędzonego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 jajko do ciasta
  • 1 jajko do panierki
  • bułka tarta do panierki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
Kotlety ruskie

Przygotowanie kotletów ruskich:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować ziemniaki do miękkości. Następnie zdjąć garnek z ognia, ziemniaki odcedzić i pozostawić do przestudzenia.
  2. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Suchą patelnię wstawić na gaz, dodać boczek. Podsmażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Patelnię zdjąć z ognia, pozostawić do przestudzenia.
  3. Przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa (z sitkiem o małych oczkach). Następnie zmielić także ser. Do masy serowo-ziemniaczanej dodać przestudzony i podsmażony boczek z cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać razem. Spróbować, czy farsz jest wyrazisty w smaku i ewentualnie jeszcze doprawić. Następnie dodać jajko i ponownie wymieszać do połączenia składników. Gdyby masa była zbyt kleista to dodać łyżkę bułki tartej lub mąki pszennej.
  4. Na płaski talerz wbić drugie jajko, rozbełtać widelcem.
  5. Z przygotowanego wcześniej farszu formować płaskie kotleciki. Każdy obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i partiami smażyć przygotowane kotleciki z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  7. Gotowe kotleciki podawać z ulubioną surówką lub sosem.
Kotlety ruskie
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *