Menu Zamknij

Zupa gyros

Najpopularniejszym daniem „gyrosowym”, które od dawna króluje na naszych stołach jest znana i lubiana sałatka gyros. Dużą popularnością wśród moich czytelników cieszy się też zapiekanka o tej samej nazwie. Natomiast dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem na zupę gyros. Podobnie jak poprzednie dania, zupę gyros zawdzięcza swój oryginalny i niepowtarzalny smak przyprawie o tej samej nazwie. Ja do przygotowania tej smacznej zupy wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale możecie go zastąpić mięsem wieprzowym (np. chudą łopatką lub mięsem z szynki). Natomiast pozostałe składniki są prawie takie same, z których przygotowujemy sałatkę. Moja zupa gyros jest wzbogacona o papryczkę chili, natomiast jeżeli preferujecie łagodniejsze smaki to możecie ją pominąć. Nam zupa gyros bardzo smakowała, a podałam ją z grzankami z pieczywa.

Zupa gyros

Składniki na Zupę gyros:

  • 350 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pieczarek
  • kawałek papryczki chili
  • 1 mała puszka kukurydzy (140 g po odsączeniu)
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
Zupa gyros

Przygotowanie Zupy gyros:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki. Pokroić w paski. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawę do gyrosa i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 20-30 minut.
  2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę (żółtą, czerwoną i zieloną) umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Papryczkę chili umyć, drobno posiekać (jeżeli chcemy, aby zupa była ostra to posiekać z nasionami).
  3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać zamarynowane mięso, podsmażyć przez około 5 minut do momentu, aż mięso zmieni kolor. Następnie przełożyć do większego garnka, w którym będziemy gotować zupę.
  4. Na tą samą patelnię wlać kolejne dwie łyżki oleju, podgrzać, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek. Chwilę podsmażyć do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie dodać pokrojone papryki, chili. Wymieszać, krótko podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Wymieszać do połączenia składników i przełożyć do garnka z podsmażonym mięsem. Na patelnię wlać szklankę ciepłej wody, wypłukać i przelać do garnka z zupą. Do zupy dolać jeszcze szklankę ciepłej wody (lub więcej) tak, aby wszystkie składniki były przykryte wodą. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do garnka z zupą. Garnek wstawić na gaz i gotować na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Do śmietany dodać kilka łyżek ciepłej zupy, wymieszać, wlać do garnka z zupą i gotować jeszcze około 3 minuty. Na koniec doprawić zupę gyros solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zupa gyros
Opublikowany wObiad

13 Komentarzy

  1. Pingback:Zupa tajska - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *