Menu Zamknij

Kostka Rabarbarowa

Kostka Rabarbarowa to lekkie warstwowe ciasto doskonałe do popołudniowej kawy. To ciasto składa się z warstwy owocowej i śmietanowej, które ułożone są na puszystym biszkopcie, a wierzch ciasta przykrywają herbatniki polane cytrynowym lukrem. Herbatniki po włożeniu deseru na kilka godzin lub na całą noc do lodówki zmiękną, dzięki czemu można go ładnie pokroić. Do przygotowania Kostki Rabarbarowej najlepiej wybrać czerwony rabarbar, wówczas masa owocowa będzie miała ładny odcień. Ciasto Kostka Rabarbarowa jest delikatne, nie za słodkie i lekko kwaskowate za sprawą tego owocu. Nie jest ono zbyt skomplikowane, chociaż trochę pracochłonne, ale za to ładnie prezentuje się na talerzu. Wszystkie warstwy idealnie smakowo ze sobą się łączą. Warto dodać, że ten deser można przygotować także z innymi owocami, np. borówkami, malinami, truskawkami, itp. W każdej wersji będzie smakować wyśmienicie. Kostka Rabarbarowa to idealne ciasto na letnie przyjęcia i nie tylko!

Kostka Rabarbarowa

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×38 cm.

Składniki na Kostkę Rabarbarową:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Masa rabarbarowa:

  • 500 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie o smaku waniliowym (2×40 g) bez cukru
  • 1 litr wody

Warstwa śmietanowa:

  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie herbatników
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ciepłej wody
Kostka Rabarbarowa

Przygotowanie Kostki Rabarbarowej:

  1. Przygotowanie biszkoptu. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli. Zmiksować na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodać olej rzepakowy. Odłożyć mikser. Kolejno dodawać partiami przesianą mąkę i mieszać łyżką drewnianą lub szpatułką do połączenia składników. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  3. Przygotowanie masy rabarbarowej. Rabarbar umyć, osuszyć, usunąć końcówki, pokroić na kawałki o długości około 1 cm. Przełożyć do garnka. Wlać 3 szklanki wody, wsypać cukier, garnek wstawić na gaz, zagotować i gotować około 5 minut. Do pozostałej szklanki wody wsypać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia proszku. Następnie wlewać do gotującego się rabarbaru. Ciągle mieszać i gotować, aż masa zgęstnieje i zacznie się bąblić. Ciepłą masę rabarbarową wyłożyć na biszkopt, wyrównać i zostawić do przestudzenia.
  4. Przygotowanie warstwy śmietanowej. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia (uważać, aby nie stężała). Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder i zmiksować na sztywno. Na końcu ubijania dodać zimną żelatynę. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  5. Na śmietanie ułożyć herbatniki. Cukier puder przesypać do miseczki, dodać sok z cytryny i wodę. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsty lukier i posmarować wierzch herbatników. Ciasto przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  6. Polecam wypróbować przepis na szarlotkę rabarbarową.
Kostka Rabarbarowa
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *