Menu Zamknij

Szarlotka rabarbarowa

Szarlotka rabarbarowa z budyniem to pyszne ciasto, które robi się praktycznie tak samo, jak tradycyjną szarlotkę z jabłkami. Te ciasta różnią się głównie nadzieniem, ale mimo to szarlotka rabarbarowa jest tak samo smaczna, jak jej poprzedniczka. Kwaskowy rabarbar doskonale komponuje się z budyniem, a ciasto nie jest zbyt słodkie, a raczej orzeźwiające. Budyń, który dodajemy do ciasta może być o dowolnym smaku: waniliowym, śmietankowym czy truskawkowym. Z każdym szarlotka rabarbarowa będzie pyszna. Ja na wierzchu tego deseru zrobiłam kratkę z ciasta, ale można też drugi kawałek ciasta rozwałkować i całym przykryć rabarbar z budyniem. Inna wersja jest też taka, że schłodzone ciasto można zetrzeć na tarce jarzynowej bezpośrednio na budyń. O ile szarlotka z jabłkami to głównie ciasto jesienne, to szarlotka rabarbarowa jest ciastem wiosennym, które możemy przygotować tylko o tej porze roku.

Szarlotka rabarbarowa

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×38 cm.

Składniki na Szarlotkę rabarbarową:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 500 ml mleka

Dodatkowo:

  • około 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Szarlotka rabarbarowa

Przygotowanie Szarlotki rabarbarowej:

  1. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski lub na stolnicę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i schłodzone masło. Całość dokładnie posiekać nożem lub siekaczką. Zrobić dołek, wbić jajka i ponownie wymieszać przy pomocy noża. Następnie dłońmi zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić w proporcji 2:1. Każdą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  2. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon. Całość wymieszać.
  3. Mleko wlać do rondelka, pozostawiając pół szklanki (do rozrobienia budyniu). Rondelek wstawić na gaz i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać proszek budyniowy, dodać cukier, dokładnie wymieszać i strumieniem wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować i mieszać, aż budyń zgęstnieje i zacznie się bąblić. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  4. Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką pszenną. Ciasto przełożyć na blaszkę i ponakłuwać widelcem.
  5. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć rabarbar. Następnie rozsmarować łyżką budyń.
  6. Mniejszą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej mąką pszenną. Pokroić w paski o grubości około 1,5-2 cm i ułożyć na cieście w ukośną kratkę.
  7. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50-55 minut. Wyjąć i odstawić do przestudzenia.
  8. Gotowe i ostudzone ciasto polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
  9. Polecam wypróbować przepis na ciasto z rabarbarem i budyniową pianką.
Szarlotka rabarbarowa
Szarlotka rabarbarowa
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *