Młoda kapusta i botwinka to jedne z pierwszych nowalijek, po które sięgam bardzo często i trudno powiedzieć, które wiedzie prym. O ile z młodych buraczków gotuję pyszną zupę botwinkę to młoda kapusta stwarza więcej możliwości na przygotowanie szybkiego i prostego dania. Są takie dania, które w sezonie robię kilka razy, ale też często sięgam po coś nowego. Przykładem na to może być młoda kapusta z kiełbasą, którą zrobiłam po raz pierwszy. Ja młodą kapustę z kiełbasą przygotowałam na ciepłą kolację i podałam ze świeżym pieczywem, ale też świetnie będzie ona smakować z pieczonymi lub gotowanymi młodymi ziemniakami. Taka młoda kapusta z kiełbasą to danie bardzo proste, które przygotujemy w trybie ekspresowym. Jest to jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie tego młodego warzywa, które wielu z nas uwielbia. Młoda kapusta z kiełbasą to trochę bogatsza wersja kapusty duszonej z koperkiem. Dodatek kiełbasy sprawia, że to danie jest bardziej syte i podane z kromką chleba lub ziemniakami może stanowić samodzielny wiosenny posiłek. Koperek to podstawa każdego dania z tego warzywa, dlatego dodaję go dość sporo.
Składniki na Młodą kapustę z kiełbasą:
- 1 nieduża główka młodej kapusty
- 200 g kiełbasy śląskiej lub toruńskiej
- 1 biała cebula
- 1/2 pęczka zielonego koperku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki soli lub mniej
- 2 łyżki octu spirytusowego lub winnego
- 1 łyżka cukru
- pieprz do smaku
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie Młodej kapusty z kiełbasą:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki lub kostkę. Podsmażyć do zrumienienia na suchej patelni. Na patelnię dodać łyżkę oleju rzepakowego i pokrojoną cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić na pół. Drobno poszatkować, pozostawiając głąb. Poszatkowaną kapustę przełożyć do garnka, wlać szklankę gorącej wody, posolić. Garnek wstawić na gaz, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Co jakiś czas pomieszać. Następnie kapustę odcedzić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Doprawić pieprzem, octem i cukrem. Wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Na końcu dodać umyty i posiekany koperek.
- Polecam wypróbować przepis na młodą kapustę z marchewką i porem.