Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem to wyjątkowy deser, który łączy w sobie dwa ciasta. A mianowicie aromatyczny piernik i delikatną piankę. To ciasto nie jest zbytnio skomplikowane, ani pracochłonne, a kostka piernikowa z ptasim mleczkiem prezentuje się ładnie na talerzu i smakuje wyśmienicie. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem to piernik przełożony powidłami śliwkowymi, a dodatkową warstwą jest śmietankowa pianka, natomiast wykończenie ciasta stanowi czekoladowa polewa. Do polewy czekoladowej dodana jest żelatyna, dzięki czemu podczas krojenia nie rozpływa się ona i nie brudzi białej pianki. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem to ciasto dosyć wysokie, dlatego piernik można upiec w nieco większej blaszce, wówczas nie musimy go przekrawać, a powidłami posmarować wierzch piernika i na to nałożyć piankę.
Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.
Składniki na Kostkę piernikową z ptasim mleczkiem:
Piernik:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g miękkiego masła
- 3 łyżki kakao
- 200 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
- 200 g płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Ptasie mleczko:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 2 białe galaretki lub przezroczyste
Polewa:
- 4 łyżki kakao
- 7 łyżek śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/5 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
- 1 słoiczek (180 g) powideł śliwkowych
Przygotowanie Kostki piernikowej z ptasim mleczkiem:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z kakao, sodą oczyszczoną, dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera. Wlać miód, jogurt i zmiksować do połączenia składników. Odłożyć mikser. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę i szpatułką wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto na piernik. Wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec około 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Przestudzone ciasto wyjąć z blaszki, odkleić papier. Blaszkę ponownie wyłożyć czystym papierem lub folią spożywczą. Ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeden włożyć na spód blachy, posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć drugim blatem.
- Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Pilnować, aby galaretka nie stężała. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną galaretkę. Śmietankę przelać na wierzch ciasta, wyrównać. Przykryć i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
- Przygotowanie polewy. Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Masło, cukier, kremówkę, kakao przełożyć do niedużego rondelka. Wstawić na gaz. Podgrzewać, aż całość się rozpuści i powstanie gładka polewa. Rondel zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę. Ponownie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Przestudzoną polewą polać wierzch ciasta.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto Makowa Panienka.