Śledzie po tatarsku lub śledzie w sosie tatarskim to kolejna moja propozycja na podanie tych ryb. Pikantny i wyrazisty w smaku sos tatarski to świetny dodatek do jajek lub wędlin, ale ze śledziami też smakuje wyśmienicie. Śledzie po tatarsku to pokrojone w nieduże kawałki płaty śledziowe z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych, marynowanych grzybków leśnych i cebuli. Całość łączy sos majonezowo-śmietanowy. Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują, a całość doprawiłam jedynie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie dodawałam soli, ponieważ śledzie są dosyć słone. Robiąc śledzie po tatarsku wykorzystałam filety śledziowe a’la matias w oleju, których wcześniej nie moczyłam w wodzie. Natomiast jeśli do sałatki dodajemy solone płaty śledziowe to najpierw trzeba je wymoczyć w wodzie z nadmiaru soli. Śledzie po tatarsku to rodzaj sałatki lub przekąski, która sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole, ale też przy różnych innych okazjach. Takie śledzie po tatarsku są łatwe i szybkie do zrobienia, a w lodówce możemy je przechowywać przez kilka dni. Ja zrobiłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni i z pewnością jeszcze nieraz powrócę do tego przepisu.
Składniki na Śledzie po tatarsku:
- około 300 g filetów śledziowych w oleju
- 3-4 nieduże ogórki konserwowe
- 1 biała cebula
- 1/2 słoiczka grzybków marynowanych w occie
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 3 łyżki majonezu
- pieprz do smaku
Przygotowanie Śledzi po tatarsku:
- Śledzie wyjąć z zalewy, osuszyć z ręczników papierowych, pokroić na kawałki o grubości około 2 cm.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, dodać do miski z cebulą. Grzybki dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Dodać do miseczki z pozostałymi składnikami.
- Do miseczki dodać śmietanę, majonez, około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu (może być mniej). Całość wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojone śledzie. Ponownie delikatnie wymieszać, aby śledzie połączyły się z sosem. Miseczkę przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na śledzie czosnkowe z majerankiem.
Pingback:Śledzie w sosie musztardowym - Danka Pichci