Menu Zamknij

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym to bardzo prosty i szybki sposób na podanie tych ryb. Nie ma tu nic skomplikowanego, bo musimy tylko pokroić cebulę, dodać pozostałe składniki sosu i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać pokrojone w kawałki filety śledziowe i na tym koniec. Jedynym minusem tego przepisu jest to, że śledzie w sosie musztardowym muszą poleżeć kilka godzin w lodówce, aby można było je zjeść. W składnikach sosu są dwie łyżeczki miodu płynnego, ale można go również zastąpić musztardą miodową. Do zrobienia tych śledzi możemy użyć dowolnych filetów, a mianowicie w oleju (jak w moim przypadku) lub marynowane, albo solone. Jednak jeżeli korzystamy z tych ostatnich to najpierw musimy je wymoczyć w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie w sosie musztardowym to pyszna przekąska idealna na świąteczny stół, ale też na każdą inną okazję. Są one wyraziste w smaku z wyczuwalną nutą curry i musztardy. Takie śledzie w sosie musztardowym możemy przechowywać w lodówce około 3-4 dni. Śledzie charakteryzują się specyficznym zapachem, jednak w sosie musztardowym jest on niewyczuwalny.

Śledzie w sosie musztardowym

Składniki na Śledzie w sosie musztardowym:

  • 4 filety śledziowe w oleju lub marynowane
  • 1 nieduża biała cebula
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy sarepskiej
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/4 łyżeczki curry
  • sól, pieprz do smaku
Śledzie w sosie musztardowym

Przygotowanie Śledzi w sosie musztardowym:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, podusić widelcem, aż cebula puści soki. Do cebuli dodać miód, wymieszać. Następnie dodać musztardę sarepską i francuską, śmietanę, majonez, curry, pieprz. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  2. Filety śledziowe wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych, pokroić w nieduże kawałki o długości około 2 cm. Pokrojone śledzie przełożyć do miseczki z sosem. Delikatnie wymieszać. Miseczkę przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
  3. Polecam wypróbować przepis na śledzie po tatarsku.
Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Śledzie w porach - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *