Menu Zamknij

Kostka Alpejska

Kostka Alpejska to deser dla osób lubiących słodkie ciasta z dużą ilością kremu. Spód tego ciasta stanowi kakaowy biszkopt, który jest posmarowany dżemem z czarnej porzeczki. Następną warstwę stanowi krem kajmakowo-maślany. Dodatkowym składnikiem tego kremu są pokruszone bezy. Kolejna warstwa to ubita śmietanka, a całe ciasto Kostka Alpejska posypane jest startą gorzką czekoladą, można też użyć kakao. Słodyczy temu ciasto nadają bezy i masa krówkowa, dlatego Kostka Alpejska to deser dość słodki, chociaż tę słodycz przełamuje trochę dżem z czarnej porzeczki. Można też użyć innego dżemu, ale powinien on być lekko kwaśny. Jeżeli też dodamy słodkiego dżemu to ciasto będzie zbyt słodkie. Przygotowując ciasto Koska Alpejska może się zdarzyć, że masa kajmakowo-maślana z bezami zrobi się rzadka, dlatego ważne jest tu użycie dobrej jakości kajmaku (u mnie z Gostynia) i odpowiednich bezików oraz masła z zawartością 82% tłuszczu. Ciasto Kostka Alpejska to deser bardzo słodki i kaloryczny, ale z okazji świat czy innych uroczystości rodzinnych można sobie pozwolić na więcej słodyczy.

Kostka Alpejska

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm.

Składniki na Kostkę Alpejską:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Masa krówkowa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 puszka (460 g) masy krówkowej
  • 150-200 g bez
  • 2 łyżki mocnej kawy

Masa śmietanowa:

  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • gorzka starta czekolada lub kakao do posypania
Kostka Alpejska

Przygotowanie Kostki Alpejskiej:

  1. Przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia składników. Odłożyć mikser. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Partiami wsypywać mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia składników. Dodać olej, wymieszać. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Wyrównać. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 25-30 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia.
  2. Przygotowanie masy krówkowej. Miękkie masło przełożyć do miski, zmiksować na puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodawać po łyżce kajmaku. Miksować do połączenia składników. Na końcu wlać napar kawowy. Ponownie wymieszać. Odłożyć mikser. Do kremu dodać pokruszone bezy (nie kruszyć zbyt drobno). Delikatnie wymieszać.
  3. Przestudzone ciasto wyjąć z blachy, usunąć papier do pieczenia. Blachę ponownie wyłożyć papierem lub folią spożywczą. Przełożyć biszkopt. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem porzeczkowym. Na to wyłożyć masę krówkową z bezami. Wyrównać.
  4. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do przestudzenia (ale nie stężenia). Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać łyżkę cukru pudru i ubić na sztywno. Następnie wlewać przestudzoną żelatynę, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Odłożyć mikser. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto Kostka Alpejska przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do schłodzenia.
  5. Ciasto przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą lub kakao.
  6. Polecam wypróbować przepis na ciasto Princessa Kokosowa.
Kostka Alpejska
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *