Menu Zamknij

Filet z kurczaka w cieście czosnkowym

Filet z kurczaka w cieście czosnkowym to świetny pomysł na imprezową przekąskę, ale sprawdzi się również jako danie obiadowe. Małe, chrupiące kotleciki możemy podawać z frytkami lub ziemniakami, do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Filet z kurczaka w cieście czosnkowym robi się szybko, przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie poradzić z przygotowaniem takiej przekąski. Lista składników, które potrzebujemy do zrobienia takich drobiowych kotlecików nie jest długa i są one łatwo dostępne. Aby ułatwić sobie zrobienie tego dania to całość możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem, a później tylko na patelnię i gotowe. Mięso w środku jest kruche i soczyste, a na zewnątrz chrupiące ciasto czosnkowe. Filet z kurczaka w cieście czosnkowym to alternatywa dla tradycyjnych kotletów drobiowych smażonych w panierce z jajka i bułki.

Filet z kurczaka w cieście czosnkowym

Składniki na Filet z kurczaka w cieście czosnkowym:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka

Ciasto:

  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • około 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • olej rzepakowy do smażenia
Filet z kurczaka w cieście czosnkowym

Przygotowanie Filetu z kurczaka w cieście czosnkowym:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki, pokroić na mniejsze kotleciki. Każdy kawałek doprawić solą, pieprzem, curry. Przełożyć do miseczki, przykryć, odstawić na 15 minut.
  2. Do oddzielnej miseczki wbić jajko, rozbełtać widelcem, wlać mleko. Dodać obrany, przeciśnięty przez paskę czosnek, wsypać część mąki pszennej, ponownie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest rzadsze to dodać resztę mąki pszennej i ponownie wymieszać.
  3. Zamarynowane mięso, przełożyć do przygotowanego ciasta. Delikatnie wymieszać, aby wszystkie filety pokryły się ciastem. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny (można też na całą noc).
  4. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki, na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć drobiowe kotleciki na złoty kolor z każdej strony. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Polecam wypróbować przepis na drobiowe kotlety siekane z cukinią.
Filet z kurczaka w cieście czosnkowym
Filet z kurczaka w cieście czosnkowym
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Filety rybne w cieście naleśnikowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *