Pulpeciki w sosie koperkowym mogą przypominać niektórym smaki z dzieciństwa. Jest to danie łatwe do przygotowania, delikatne w smaku, a zarazem aromatyczne za sprawą koperku. Na pewno będzie smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Klopsiki takie są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych klopsów mielonych smażonych na oleju, a te w sosie koperkowym na pewno są smaczniejsze i zdrowsze! 😉
Składniki:
- 40dag mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1/2l bulionu
- sól, pieprz
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- pęczek koperku
- 100ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Bułkę namoczyć w mleku aż zmięknie. Mięso wyrobić z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i odciśniętą bułką. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować średniej wielkości kulki.
2. Do garnka wlać bulion i zagotować. Następnie dodać przygotowane klopsiki i gotować około 15 minut, po czym wyjąć łyżką cedzakową i trzymać w cieple, a bulion schłodzić.
3. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać. Następnie powoli wlewać śmietanę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu wlać przestudzony bulion i gotować aż sos zgęstnieje ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
4. Przygotowanym sosem polać klopsiki, które można podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką warzywną.
apetyczne połączenie 🙂
Wyszły przepyszne…