Menu Zamknij

Ciasto 3BIT bez pieczenia

3BIT to ciasto bez pieczenia inspirowane znanymi batonikami o tej samej nazwie. Herbatniki przełożone masą kajmakową, kremem budyniowym, a na wierzchu bita śmietana posypana gorzką czekoladą, po prostu pycha! Ciasto jest bardzo smaczne, więc jeżeli jeszcze ktoś go nie robił to gorąco polecam. 🙂

Składniki na blachę o wymiarach 24×36 cm.
Składniki:
Masa budyniowa:

  • 0,5l mleka
  • kostka masła (200 g)
  • 6 łyżek cukru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 

Dodatkowo:

  • puszka masy krówkowej (kajmak)
  • 500g herbatników
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
1. Przygotować masę budyniową. 300ml mleka zagotować, a pozostałe wymieszać z cukrem i mąkami. Powstałą „mieszaninę” dolać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż zrobi się gęsta masa. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować i dodawać po łyżce ostudzonej masy.
2. Na blaszce ułożyć warstwę herbatników. Posmarować je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzać ją na ogniu w kąpieli wodnej) i  przykryć następną warstwą herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową i kolejną warstwę herbatników.
3. Schłodzoną śmietanę ubić, dodając śmietan-fixy, cukier puder i cukier waniliowy. Wyłożyć masę śmietanową na herbatniki. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą. Odstawić do lodówki, aby herbatniki zrobiły się miękkie.

Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *