Często organizując przyjęcia rodzinne lub po prostu spotykając się ze znajomymi przygotowuję surówkę na bazie sałaty lodowej z dużą ilością innych surowych warzyw oraz gotowanych na twardo jajek z dodatkiem sera feta. Jest to świetny dodatek do tłustych dań mięsnych i wędlin, ale solo z dodatkiem sosu czosnkowego lub polana sosem winegret też smakuje wyśmienicie! Polecam wypróbować, a na pewno was nie zawiedzie. 😉
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 3 pomidory
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule czerwone
- 1 ogórek zielony
- kilka rzodkiewek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- kostka sera feta
Przygotowanie:
1. Warzywa umyć. Sałatę postrzępić rękoma na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w talarki. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski.
2. Do miski włożyć trochę sałaty, następnie warstwowo układać warzywa i ser pokrojony w kostkę. Znowu warstwa sałaty i warzyw. Na wierzch ułożyć sałatę i jajka pokrojone w ósemki.
3. Surówkę podaję z sosem winegret lub czosnkowym.
Proste i szybkie danie. Uwielbiam tego tupu salateczki. Pycha. ;)) i do tego zjawiskowo podane.
http://www.smaczniezdrowoblog.wordpress.pl
Świetnie wyglada i pewnie była smaczna.
Ps. zostaję u ciebie
Jakoś mi się letni grill skojarzył, świetnie by do karkóweczki lub kiełbaski taka sałatka pasowała.
Polewa pani sałatkę sosem?
nie, sos podaję oddzielnie 😉 ewentualnie można polać, ale przed podaniem na stół
Pingback:Wielkanocne sałatki - Danka Pichci