Menu Zamknij

Surówka warzywna z serem feta

Często organizując przyjęcia rodzinne lub po prostu spotykając się ze znajomymi przygotowuję surówkę na bazie sałaty lodowej z dużą ilością innych surowych warzyw oraz gotowanych na twardo jajek z dodatkiem sera feta. Jest to świetny dodatek do tłustych dań mięsnych i wędlin, ale solo z dodatkiem sosu czosnkowego lub polana sosem winegret też smakuje wyśmienicie! Polecam wypróbować, a na pewno was nie zawiedzie. 😉

Składniki:
  • 1 sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule czerwone
  • 1 ogórek zielony
  • kilka rzodkiewek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kostka sera feta


Przygotowanie:

1. Warzywa umyć. Sałatę postrzępić rękoma na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w talarki. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski. 
2. Do miski włożyć trochę sałaty, następnie warstwowo układać warzywa i ser pokrojony w kostkę. Znowu warstwa sałaty i warzyw. Na wierzch ułożyć sałatę i jajka pokrojone w ósemki. 
3. Surówkę podaję z sosem winegret lub czosnkowym.

Opublikowany wSurówki

6 Komentarzy

  1. Pingback:Wielkanocne sałatki - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *