Menu Zamknij

Klopsiki duszone w młodej kapuście

Klopsiki duszone w młodej kapuście to pomysł na prosty i smaczny obiad. Jest to danie jednogarnkowe, które robi się bardzo szybko, ponieważ młoda kapusta jest miękka i nie musimy jej długo gotować. Do tego dania doskonale pasują młode ziemniaki, a całość przed podaniem możemy posypać zielonym koperkiem. 🙂

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 kajzerki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 młoda kapusta
  • 1 cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 marchew
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:
1. Bułkę namoczyć w szklance wody.

2. Mięso przełożyć do miski, dodać całe jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą bułkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość wyrobić na jednolitą masę.

3. Namoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej.

4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim klopsiki z obu stron na złoty kolor. Klopsiki zdjąć z patelni.

5. Na patelnię dodać pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć do wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Marchew obrać, pokroić w półplasterki, dodać na patelnię. Chwilę poddusić i następnie dodać posiekaną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe. Zalać gorącą wodą. Wymieszać. Dusić około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem. Dodać usmażone klopsiki, przykryć i dusić jeszcze 5 minut.

Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *