Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1/2 kajzerki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- 1 młoda kapusta
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
- 1 marchew
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Bułkę namoczyć w szklance wody.
2. Mięso przełożyć do miski, dodać całe jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą bułkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość wyrobić na jednolitą masę.
3. Namoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim klopsiki z obu stron na złoty kolor. Klopsiki zdjąć z patelni.
5. Na patelnię dodać pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć do wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Marchew obrać, pokroić w półplasterki, dodać na patelnię. Chwilę poddusić i następnie dodać posiekaną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe. Zalać gorącą wodą. Wymieszać. Dusić około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem. Dodać usmażone klopsiki, przykryć i dusić jeszcze 5 minut.
Dla mnie pyszne 🙂
Bardo dziękuję za przepis 🙂
dziś właśnie zrobiłam 🙂
Danie bardzo fajne i smaczne bo dzisiaj robiłam ale coś mi tutaj jest gorzkie w smaku pewnie ta cebula