Menu Zamknij

Kasza jaglana z kurczakiem w curry

Szukając pomysłu na szybki i smaczny obiad znalazłam w gazecie niezbyt skomplikowany przepis na polędwiczki indyka z kaszą jaglaną. Trochę go zmodyfikowałam. Indyka zastąpiłam kurczakiem, bo akurat to mięso miałam w lodówce i w efekcie wyszło pyszne i zdrowe danie. Polecam miłośnikom szybkich dań jednogarnkowych! 🙂

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 biała cebula
  • 1 kawałek pora (biała część, około 10 cm)
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 szklanki bulionu ewentualnie wody
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz, curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka szczypiorku do posypania
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka, podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać cebulę, chwilę zeszklić i dodać por. Następnie dodać paprykę, wlać bulion i całość dusić około 10-15 minut. W międzyczasie pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
5. Ugotowaną kaszę dodać na patelnię, całość doprawić dwoma łyżeczkami curry, ewentualnie pieprzem i solą. Wymieszać do połączenia składników. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.
Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *