Szukając pomysłu na szybki i smaczny obiad znalazłam w gazecie niezbyt skomplikowany przepis na polędwiczki indyka z kaszą jaglaną. Trochę go zmodyfikowałam. Indyka zastąpiłam kurczakiem, bo akurat to mięso miałam w lodówce i w efekcie wyszło pyszne i zdrowe danie. Polecam miłośnikom szybkich dań jednogarnkowych! 🙂
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 biała cebula
- 1 kawałek pora (biała część, około 10 cm)
- 1 duży pomidor
- 1/2 szklanki bulionu ewentualnie wody
- zioła prowansalskie, sól, pieprz, curry
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 pęczka szczypiorku do posypania
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka, podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać cebulę, chwilę zeszklić i dodać por. Następnie dodać paprykę, wlać bulion i całość dusić około 10-15 minut. W międzyczasie pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
5. Ugotowaną kaszę dodać na patelnię, całość doprawić dwoma łyżeczkami curry, ewentualnie pieprzem i solą. Wymieszać do połączenia składników. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.
a jak wiosennie wygląda 🙂
to musi być pyszne 🙂