Wiele ciast bez pieczenia inspirowanych jest gotowymi batonikami. Zaliczyć do nich można Lion’a czy 3BIT’a. Dzisiaj zrobiłam kolejne ciasto tego typu, jest to Kinder Bueno. Ciacho jest przepyszne i wręcz rozpływa się w ustach. Jeżeli jesteście fanami tych batoników to gorąco polecam wypróbować ten przepis, na pewno będziecie zachwyceni! 😉
Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm.
Składniki:
- 500 g herbatników
- 1 puszka masy krówkowej
- 250 g serka ricotta
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 60 g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki żelatyny
Masa śmietankowa:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
- czekolada do posypania
Przygotowanie:
1. Blaszkę wyłożyć folią i ułożyć warstwę herbatników. Masę krówkową podgrzać w kąpieli wodnej i połowę wyłożyć na herbatniki. Ułożyć następną warstwę herbatników.
2. Do rondelka wlać 200 ml śmietanki. Dodać masło, miód, mleko w proszku. Podgrzewać do połączenia składników. Dodać połowę serka i posiekane orzechy. Zdjąć z ognia i przestudzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i przestudzić. Kolejne 200 ml śmietanki zmiksować na sztywno i dodać resztę serka, zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Do śmietany dodać przestudzoną masę i tężejącą żelatynę. Wymieszać do połączenia składników. Gęstniejącą masę wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować resztą masy krówkowej. Ułożyć warstwę herbatników.
3. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru i śmietan-fixem. Wyłożyć na wierzch ciasta.
4. Gotowe ciasto posypać startą, gorzką czekoladą i pokruszonymi herbatnikami. Całość przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Wyglada świetnie 🙂
Czy herbatniki są kakaowe
a czy można mleko w proszku zastąpić budyniem ?
ja użyłam jednego opakowania kakaowych i dwóch jasnych
budyniem raczej nie bardzo, bo trzeba go zagotować na mleku a w przepisie mleko w proszku podgrzewa się ze śmietaną do połączenia składników. jeżeli chce Pani użyć budyniu to należałoby zrobić krem budyniowy, np. taki jak do truskawkowego 3BIT'a 🙂
Robiłam w piątek 🙂 dla mnie niestety za słodkie ;/
Witam ! Mleko w proszku dosypuje do śmietanyto wiem ale nie jestem pewna czy to mleko przed dodaniem do śmietany ma pozostać w proszku czy mam je zrobić płynne?
Witam ! Mleko w proszku dosypuje do śmietanyto wiem ale nie jestem pewna czy to mleko przed dodaniem do śmietany ma pozostać w proszku czy mam je zrobić płynne?
ma być w proszku
Wygląda przepysznie! 🙂
czy wymieszać ( tą masę z śmietaną) tzn łyżeczką czy mikserem?
mikserem na niskich obrotach
Pingback:Ciasto Czekoladowa krówka bez pieczenia - Danka Pichci
A jaka ilość żelatyny?
2 łyżeczki