Menu Zamknij

Kurczak po chińsku

Tzw. chińszczyznę jadłam kilka razy w budkach nad morzem i muszę przyznać, że zasmakowało mi to danie, ponieważ w moim miasteczku nie ma knajpy chińskiej. Spróbowałam zrobić tę potrawę w domu i wyszła całkiem smaczna. Spróbujcie zrobić i oceńcie sami! 🙂

Składniki:

  • 250 g makaronu Mie
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 marchewka
  • 5-6 pieczarek
  • 1 słoiczek pędów bambusa (170 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • około 2 cm świeżego imbiru
  • pieprz cayenne
  • kurkuma
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Zalać sosem sojowym (około 2 łyżek) i wymieszać. Odstawić na 15-20 minut.
2. Marchew obrać, pokroić w paseczki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Imbir obrać, pokroić w cienkie paski. Czosnek obrać, pokroić w paseczki.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojoną marchewkę, imbir i papryki. Podsmażyć około 2 minut i przełożyć na talerz.
4. Na patelnię wlać kolejną  łyżkę oleju, dodać zamarynowane mięso i chwilę podsmażyć. Dodać oczyszczone pokrojone w paseczki pieczarki. Następnie dodać czosnek i usmażone wcześniej warzywa. Chwilę dusić, od czasu do czasu pomieszać. Dodać odsączone z zalewy pędy bambusa. Całość zalać bulionem, dodać pozostały sos sojowy, przyprawić łyżeczką kurkumy, pieprzem cayenne. Ewentualnie odrobiną soli. Dusić przez kilka minut (około 5) i w międzyczasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu.
5. Ugotowany i odcedzony makaron dodać na patelnię, wymieszać i jeszcze chwilę poddusić.

Opublikowany wObiad

9 Komentarzy

  1. Jacek

    Do marynaty – prócz sosu sojowego dodaję łyżczkę cukru i łyżkę skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej – mięso nie wysycha podczas smażenia 😉

  2. Pingback:Stir fry z kurczakiem i warzywami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *