Menu Zamknij

Karpatka

Karpatka to znane i lubiane ciasto z kremem. Są to dwa blaty ciasta parzonego (które podczas pieczenia pięknie wyrasta tworząc pagórki) przełożonego kremem budyniowym oprószonego dużą ilością cukru pudru.
Składniki na blaszkę o wymiarach 23x38cm.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • szczypta soli
Na krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 30g cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 200g masła
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder do dekoracji
 

Przygotowanie:

1. Wodę i margarynę zagotować w garnku i do gotującej się mieszaniny wsypywać mąkę z solą. Mieszać, aż powstanie szklista masa odstająca od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
2. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto podzielić na 2 równe części.
3. Blachę wyłożyć pergaminem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć jedną część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. około 25 minut. Następnie upiec drugą część ciasta tak samo.
4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko rozmieszać z mąkami i żółtkiem i powoli wlewać do gotującego się mleka, mieszać aż powstanie budyń. Odstawić do schłodzenia.
5. W misce rozetrzeć masło, dodawać po łyżce przestudzonej masy ciągle miksując. Do kremu wycisnąć sok z cytryny.
6. Na jednym z upieczonych placków wyłożyć i rozsmarować przygotowany krem, przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć, włożyć do lodówki.
7. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Opublikowany wCiasta i desery

9 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *