Karpatka to znane i lubiane ciasto z kremem. Są to dwa blaty ciasta parzonego (które podczas pieczenia pięknie wyrasta tworząc pagórki) przełożonego kremem budyniowym oprószonego dużą ilością cukru pudru.
Składniki na blaszkę o wymiarach 23x38cm.
Składniki:
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 kostki margaryny
- szczypta soli
Na krem:
- 2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 30g cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 200g masła
- sok z połowy cytryny
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Wodę i margarynę zagotować w garnku i do gotującej się mieszaniny wsypywać mąkę z solą. Mieszać, aż powstanie szklista masa odstająca od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
2. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto podzielić na 2 równe części.
3. Blachę wyłożyć pergaminem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć jedną część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. około 25 minut. Następnie upiec drugą część ciasta tak samo.
4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko rozmieszać z mąkami i żółtkiem i powoli wlewać do gotującego się mleka, mieszać aż powstanie budyń. Odstawić do schłodzenia.
5. W misce rozetrzeć masło, dodawać po łyżce przestudzonej masy ciągle miksując. Do kremu wycisnąć sok z cytryny.
6. Na jednym z upieczonych placków wyłożyć i rozsmarować przygotowany krem, przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć, włożyć do lodówki.
7. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Moje ulubione ciasto, wygląda świetnie, do tego z dużą ilością kremu ;).
Ale piękna karpatka! Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/
co to znaczy 1 lyzka kartoflanki?
To jest 1 łyżką mąki ziemniaczanej
Uwielbiam karpatkę tak samo jak moja cała rodzina, jest świetna 🙂
A jaki rozmiar blaszki??
23×28 cm
do kremu może być masło nie palma?
może być 🙂