Menu Zamknij

Karkówka zapiekana z pieczarkami

Danie, które dzisiaj polecam króluje u mnie na wszystkich przyjęciach rodzinnych i z okazji świąt. Karkówka w ten sposób przygotowana jest soczysta i aromatyczna. Jest to danie jednogarnkowe, można je przygotować dzień wcześniej, a zapiekać w dniu podania. 

Składniki:

  • 1kg karkówki
  • 3 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
sos:
  • 2 łyżki maggi lub sosu sojowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 8 łyżek wody

Przygotowanie:

1.Karkówkę pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Włożyć do naczynia, przykryć folią. Odstawić na kilka godzin. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć. Przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
2.Cebulę pokroić w talarki. Przełożyć na karkówkę, na wierzch pokroić pieczarki w paski. Następnie zrobić sos, wymieszać wszystkie składniki, zalać karkówkę, przykryć i wstawić do piekarnika.
3.Zapiekać ok 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

61 Komentarzy

  1. Unknown

    Zrobiłam na niedzielny obiad tą karkóweczkę.Pyszna.delikatna.poprostu wspaniała.Prosty przepis a mięsko bardzo dobre.Gorąco polecam ten przepis.Mi i całej rodzince bardzo smakowało.Na drugi dzień jeszcze lepsza….POLECAM.WARTO…..

  2. Anonimowy

    Ja dodaje same pieczarki wstępnie podsmażam na patelni. A karkowke lekko rozbijam. I obsypuje przyprawą do karkowki, do wieprzowiny i do mięs. Zostawiam najlepiej na noc wtedy przyprawy przejdą potem wg przepisu

  3. ISIA

    Zrobiłam dziś na obiad,ale dodałam jeszcze ogórka małosolnego do pieczarek,no i nie dodawałam octu,bo my nie lubimy kwaśności…zobaczymy,co z tego wyjdzie. Dziękuję za przepis,pozdrawiam

  4. Anonimowy

    Zrobiłam to danie na niedzielny obiad ,bałam się tego octu bo nikt z nas gonie lubi ale naprawdę nie czuć zadnego kwasu . Danie jest przepyszne i nardzo proste w przygotowaniu .Polecam i życzę smacznego

  5. Anonimowy

    Przepis super i z pewnością, nie raz, jeszcze go wykorzystam.
    Dałam ocet z białego wina i kilka ząbków czosnku.

    Podziwiam Panią za cierpliwość, gdy odpisuję na te wszystkie komentarze ��

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *