Danie, które dzisiaj polecam króluje u mnie na wszystkich przyjęciach rodzinnych i z okazji świąt. Karkówka w ten sposób przygotowana jest soczysta i aromatyczna. Jest to danie jednogarnkowe, można je przygotować dzień wcześniej, a zapiekać w dniu podania.
Składniki:
- 1kg karkówki
- 3 cebule
- 1/2 kg pieczarek
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
sos:
- 2 łyżki maggi lub sosu sojowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- 8 łyżek wody
1.Karkówkę pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Włożyć do naczynia, przykryć folią. Odstawić na kilka godzin. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć. Przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
2.Cebulę pokroić w talarki. Przełożyć na karkówkę, na wierzch pokroić pieczarki w paski. Następnie zrobić sos, wymieszać wszystkie składniki, zalać karkówkę, przykryć i wstawić do piekarnika.
3.Zapiekać ok 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C.
Witam, sos mi przykrył tylko pieczarki, zrobiłam wszystko według przepisu, czy powinnam dodac wody?
Piec pod przykryciem?
tak
Jeśli zrobię podwójną porcję w 2 naczyniach i będę chciała piec oba naraz to podwyższyć temperaturę? Wydłużyć czas pieczenia?
nie trzeba zwiększać temperatury i wydłużać czasu, jeżeli naczynia będą stały obok siebie
podczas zapiekania pieczarki i cebula puszczą płyny, więc jeżeli zauważysz że jest za mało sosu to możesz dodać 1/2 szklanki wody 🙂
Witam, jaki ocet jest użyty w przepisie? 🙂
ja używałam spirytusowy
a jak w smaku czuć ocet? chodzi mi o to czy nie zamocno bo dzieci beda to jadły
nie czuc mocno 🙂
piec góra+ dół?
ja piekłam w piekarniku gazowym z funkcją od dołu
Uwielbiam taką karkówkę!
A te łyżki to duże czy małe?
Łyżka jedt zawsze duża, łyżeczka jedt mala
A ta karkówka ma być w kostke ,w plastry?
w plastry
duże, łyżki stołowe
Dziękuję ��
Pyszne,ten sos mniam, mniam 🙂
te Cebule i pieczarki podsmazyc na patelni czy surowe wlozyc na ta podsmazona karkowke?
Piec pod przykryciem?
tak
surowe
Zrobiłam na niedzielny obiad tą karkóweczkę.Pyszna.delikatna.poprostu wspaniała.Prosty przepis a mięsko bardzo dobre.Gorąco polecam ten przepis.Mi i całej rodzince bardzo smakowało.Na drugi dzień jeszcze lepsza….POLECAM.WARTO…..
Uwielbiam jak nie mam karkówka zastępuje plastrami schabu pychaaaaa
Robię tą karkówkę od lat i polecam bardzo. Pozdrawiam ciocie Dorocie od której dostałam ten przepis
A jak nie mam przykrycia ?
Zawsze można przykryć folią aluminiową
Ja dodaje jabłkowy. Nie czuć tej kwasoty jak po spirytusowym
Ja dodaje same pieczarki wstępnie podsmażam na patelni. A karkowke lekko rozbijam. I obsypuje przyprawą do karkowki, do wieprzowiny i do mięs. Zostawiam najlepiej na noc wtedy przyprawy przejdą potem wg przepisu
Jeżeli ma Pani piekarnik gazowy, to jaka temperatura w piekarniku elektrycznym i grzałki góra dół, czy tylko dół?
ja mam piekarnik gazowy i piekę w 200 st.C. i mam tylko grzałki od dołu 😉
Zrobiłam dziś na obiad,ale dodałam jeszcze ogórka małosolnego do pieczarek,no i nie dodawałam octu,bo my nie lubimy kwaśności…zobaczymy,co z tego wyjdzie. Dziękuję za przepis,pozdrawiam
zrobilem jest super–za tydzien powtorka
A zamiast karkówki można szynke
tak i wtedy proponowałabym dodać trochę więcej wody
A jak dam podwojona porcje to jaki czas pieczenia
myślę że pół godziny dłużej powinno wystarczyć
Dzieki za podpowiedź wykorzystam przepis na świąteczny obiadek
Czy można przykryć naczynie folią aluminiową?
tak
Czy moze byc schab ?
I czy moze byc zamiast przecieru pomidorowego koncentrat pomidorowy ???
może być, ale dodałabym trochę więcej wody (ponieważ karkówka jest przerośnięta tłuszczem, który się wytopi w trakcie pieczenia a schab jest chudy)
tak
Ten komentarz został usunięty przez autora.
A z czym taka karkówkę zjeść ziemniaczki ryż czy jeszcze jakiś inny pomysl
my jemy z pieczywem 🙂
Do sosu to dodajemy przecier, czy koncentrat pomidorowy?
przecier 🙂
Wyszła super! Dzięki za przepis.
Zrobiłam to danie na niedzielny obiad ,bałam się tego octu bo nikt z nas gonie lubi ale naprawdę nie czuć zadnego kwasu . Danie jest przepyszne i nardzo proste w przygotowaniu .Polecam i życzę smacznego
W przeciągu tygodnia robiłam dwa ją dwa razy ? pychota.
Potwierdzam! Danie super!
Przepis super i z pewnością, nie raz, jeszcze go wykorzystam.
Dałam ocet z białego wina i kilka ząbków czosnku.
Podziwiam Panią za cierpliwość, gdy odpisuję na te wszystkie komentarze ��
Do nagrzanego piekarnika w temp. 200 stopni wstawiamy karkówkę?
tak 🙂 na 1,5 godziny
Rewelacja, sos wspaniały. Dałam ocet jabłkowy i jest ok. Na stałe zagości w moim domu. Dziękuję 🙂
A czy mozna ja zrobic w szybkowarze?
nie posiadam szybkowaru, ale wydaje mi się, że można, tylko nie wiem jaki czas