Menu Zamknij

Ciasto Marcello

Ciasto Marcello, czyli biszkopt z bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi i migdałami.

Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm:
Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 500ml śmietany 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 2 białe czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • starta gorzka czekolada do posypania ciasta

Przygotowanie:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).
2. Białą czekoladę roztopić w 3 łyżkach mleka, ostudzić.
3. Śmietany ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać czekoladę, wiórki i migdały. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wierzch ciasta udekorować startą, gorzką czekoladą. Smacznego!

Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *