Ciasto Marcello, czyli biszkopt z bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi i migdałami.
Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm:
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 500ml śmietany 30%
- 3 śmietan-fixy
- 2 białe czekolady
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- starta gorzka czekolada do posypania ciasta
Przygotowanie:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).
2. Białą czekoladę roztopić w 3 łyżkach mleka, ostudzić.
3. Śmietany ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać czekoladę, wiórki i migdały. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wierzch ciasta udekorować startą, gorzką czekoladą. Smacznego!