Menu Zamknij

Kurczak w jarzynach

Wiele przepisów, które zamieszczam na swoim blogu pochodzi z zeszytu mojej teściowej. Należy do nich też przepis na kurczaka w jarzynach. Można go zaliczyć do dania jednogarnkowego i świetnie nadaje się na niedzielny obiad. Ja zazwyczaj przygotowuję to danie w sobotę wieczorem, a w niedzielę wstawiam do piekarnika i obiad gotowy. Jeżeli lubicie dania jednogarnkowe to musicie spróbować! 🙂

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 1 podwójna pierś (niezbyt duża)
  • 1/2 kg marchwi
  • 3 pietruszki
  • 1 seler (nieduży)
  • 1 por
  • 1 puszka groszku
  • sól, pieprz, majeranek
  • ok. 1 kg małych ziemniaków (w zależności od potrzeb)
  • 1/2 l wody

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, podzielić na mniejsze kawałki, natrzeć przyprawami  i odstawić. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać.
2. Połowę warzyw ułożyć na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Następnie obsmażyć mięso i położyć na warzywa. Posypać resztą warzyw i groszkiem. Następnie ułożyć obrane ziemniaki. Lekko posolić i wlać ok 1/2 l wody.
3. Patelnię od smażenia warzyw wypłukać szklanką wody i przelać do brytfanny. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Zapiekać 1,5-2 godziny, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby, w trakcie zapiekania można dolać wodę.

Opublikowany wObiad

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *