Wiele przepisów, które zamieszczam na swoim blogu pochodzi z zeszytu mojej teściowej. Należy do nich też przepis na kurczaka w jarzynach. Można go zaliczyć do dania jednogarnkowego i świetnie nadaje się na niedzielny obiad. Ja zazwyczaj przygotowuję to danie w sobotę wieczorem, a w niedzielę wstawiam do piekarnika i obiad gotowy. Jeżeli lubicie dania jednogarnkowe to musicie spróbować! 🙂
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 1 podwójna pierś (niezbyt duża)
- 1/2 kg marchwi
- 3 pietruszki
- 1 seler (nieduży)
- 1 por
- 1 puszka groszku
- sól, pieprz, majeranek
- ok. 1 kg małych ziemniaków (w zależności od potrzeb)
- 1/2 l wody
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, podzielić na mniejsze kawałki, natrzeć przyprawami i odstawić. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać.
2. Połowę warzyw ułożyć na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Następnie obsmażyć mięso i położyć na warzywa. Posypać resztą warzyw i groszkiem. Następnie ułożyć obrane ziemniaki. Lekko posolić i wlać ok 1/2 l wody.
3. Patelnię od smażenia warzyw wypłukać szklanką wody i przelać do brytfanny. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Zapiekać 1,5-2 godziny, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby, w trakcie zapiekania można dolać wodę.
Mniam! Moj ulubiony 😀
Coś podobnego robił mój tata, tarliśmy warzywa, a na górze masełko… Dawno nie jadłam, a pyszności!