Menu Zamknij

Feta Pasta – makaron z fetą

Pomidory i ser feta to połączenie, które wielu z nas uwielbia. Tym razem będą pomidorki koktajlowe z serem feta, ale nie jako sałatka, tylko w formie pysznego sosu podanego z makaronem. Feta Pasta, czyli makaron z fetą zdobył ostatnimi czasu popularność na jednej z aplikacji społecznościowych. Byłam trochę zaskoczona tak małą ilością składników, ale postanowiłam sprawdzić jego smak i przygotować w domu. Jest to danie, które praktycznie robi się samo. Musimy jedynie upiec pomidory i ugotować makaron. Czyli Feta Pasta – makaron z fetą jest banalnie prostą do zrobienia zapiekanką, ponieważ w czasie kiedy pieką się pomidory gotujemy makaron i w ciągu 35 minut mamy gotowy obiad. Przygotowując Feta Pasta, czyli makaron z fetą w całym mieszkaniu unosi się zapach ziół, które dodajemy do zapiekania pomidorków. Taki zapach sprawia, że od razu chce się spróbować takiego makaronu z fetą. Mimo małej ilości składników, Feta Pasta – makaron z fetą jest daniem bardzo pysznym i z powodzeniem sprawdzi się jako sycące danie obiadowe.

Feta Pasta - makaron z fetą

Składniki na Feta Pasta – makaron z fetą:

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera feta
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 250 g makaronu (u mnie kolanka, ale mogą być świderki, kokardki, penne)
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz, ostra papryka w proszku do smaku
Feta Pasta - makaron z fetą

Przygotowanie Feta Pasta – makaronu z fetą:

  1. Pomidorki umyć, osuszyć, włożyć na spód naczynia żaroodpornego. Ząbki czosnku zgnieść dłonią (nie obierać) i ułożyć między pomidorkami. Całość posypać ziołami (tj. bazylią i oregano). Doprawić solą i pieprzem, a następnie obficie skropić oliwą z oliwek. Wymieszać. Na środku naczynia ułożyć między pomidorkami kostkę sera feta. Naczynie (nie przykrywać) włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 25-30 minut.
  2. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzić, około 1/2 szklanki wody z ugotowanego makaronu pozostawić.
  3. Naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika. Czosnek delikatnie obrać z łupinek. Całość podusić widelcem lub praską do ziemniaków. Do tak przygotowanego sosu przełożyć ugotowany, odcedzony wcześniej makaron. Całość wymieszać. Gdyby danie było zbyt gęste to podlać wodą z ugotowanego makaronu. Można spróbować i ponownie doprawić pieprzem i ostrą papryką, ewentualnie solą (ser feta jest słony). Wymieszać.
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *