W sklepach możemy znaleźć pełno różnorodnych sosów, a ja wychodzę z założenia, że po co kupować skoro możemy je przygotować samemu w domu. A ten domowy na pewno będzie smaczniejszy i zdrowszy. Tym bardziej jeżeli macie swoje własne ogórki konserwowe i grzybki marynowane tak jak ja. Z nich przygotujemy przepyszny sos tatarski, który doskonale pasuje do wędlin, jajek na twardo, zimnych mięs, a także ryb 🙂
Składniki:
- 3 ogórki konserwowe
- 6 grzybków marynowanych w occie
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 5-6 zielonych oliwek
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ogórki, grzybki i oliwki osączyć z zalewy, drobniutko pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. W miseczce wymieszać śmietanę, chrzan, majonez i musztardę, dodać posiekane składniki i szczypiorek. Doprawić pieprzem i wszystko razem wymieszać. Przełożyć do słoiczka, zakręcić i odstawić do lodówki.